Tekstil Makineleri Fuarları

Bu kategoride fuar turu bulunamamıştır.
Güncel tur programları hakkında detaylı bilgi almak için 0216 504 16 80 telefon numarasından bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Tekstil Makineleri Sektörü

 

Tekstil makineleri sektörü; tekstil sanayinin kullandığı tekstil hammaddelerinin işlenmesi ve terbiye edilmesi için kullanılan makinelere denmektedir. Bu sektör giyim başta olmak üzere; dekorasyon, kaplama ve daha birçok kumaş gerektiren alanda üretim yapmaktadır. Tüm bunlara göre tekstil hayatımızın oldukça büyük bir kısmını kaplamaktadır.

Tekstil makineleri; iplik makineleri, dokuma makineleri, örgü makineleri, boyama makineleri ve terbiye makineleri dahil olmak üzere, tekstil üretimi ve işlenmesinde kullanılan geniş bir makine yelpazesini ifade etmektedir. Bu makineler karmaşıklık, boyut ve uygulama açısından farklılık gösterebilir ve küresel tekstil endüstrisinde çok önemli bir rol oynayabilir. Tekstil makinaları sektörü ana hatları ile; ana dokuma tezgâhı, endüstriyel dikiş makinaları, konfeksiyon makinaları, kundura makinaları, konfeksiyon makinaları, ütü ve ütü sistemlerinden oluşmaktadır. Bunlara ek olarak; kumaş kesici, iplik kesici, dikiş makinası, ütü makinası, halı sarma makinası gibi ekipmanlar da sayılabilmektedir.

 

Tekstil Makineleri Sektör Raporu

Türkiye'de tekstil makineleri, ülkenin gelişen tekstil endüstrisinde önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye, yüksek kaliteli tekstil ürünleri ile tanınan ülkelerden biridir. Eğirme ve dokumadan boyama ve terbiyeye kadar üretimin çeşitli aşamalarında kullanılan geniş tekstil makineleri yelpazesi bulunmaktadır. Buna göre küresel pazarda güçlü bir varlığa sahiptir. Tekstil makineleri sektöründe olan büyük Türk firmaları, hem yurt içi hem de yurt dışına hizmet veren, ileri teknoloji ve yenilikçi çözümler sunmaktadır.

Türkiye’de tekstil makinelerinin üretimi 1980 yıllarından itibaren başlamıştır ve oldukça iyi bir ilerleme kaydetmiştir. Bugün artık tekstil makineleri üreticileri yüksek teknolojiye sahip makinelerden, basit olan makinelere kadar birçok makinenin üretimini yerli olarak yapabilmektedir. Türk tekstil makineleri sektörü Ortadoğu’dan Avrupa ve Uzakdoğu’ya kadar yaklaşık olarak 150 ülkeye ihracat yapmaktadır. 1996 yılında Türk tekstil makine ve aksamları sektörü 27 milyon dolar ihracat yapmıştır.

2012’de Tekstil makineleri sektörü 327 milyon dolar ihracat yapmıştır. Türkiye’de tekstil makineleri ve aksamı üretimi yapan yaklaşık olarak 1000 kadar bir üretici vardır. Sektör neredeyse 8 bin kişiye istihdam sağlamaktadır.

2020 yılında tekstil makineleri ihracatı geçen yıla göre %13 azalarak 201 milyon olmuştur. Aynı yılda tekstil makineleri ithalatı ise, %28’lik bir artışla 374 milyon dolardır. Özellikle pandemi döneminde doğan maske ihtiyacı ile birlikte maske yapma makineleri öne çıkmıştır. Böylelikle medikal tekstil makineleri de önem kazanmıştır.

2009 yılında Türk tekstil sektör ihracatı 270 milyon dolar olmuştur. 2011 yılında 296 milyon dolar, 2012 yılında da 300 milyon dolara yükselmiştir. Buna göre Türkiye, tekstil makine imalatı sektöründe ihracat bağlamında 16., ithalatta ise 4. sıradadır.

Birleşmiş Milletler İstatistik Bölümü 2011 yılı verileri; tekstil makineler ihracatı 28,3 milyar dolardır. 2012 yılında ise %12,1 ile 24,9 milyar dolar olmuştur. İhracat listesi Almanya, Çin ve Japonya ilk üçte olmak üzere diğer ülkelerle devam etmektedir. Türkiye dünya genelinde olan tekstil makineleri ihracatında 18. sırada yer almaktadır. 2011’de 291 milyon dolar ve 2012 yılında da 281 milyon dolar değerinde tekstil makinesi ihraç etmiştir.

 

Tekstil Makineleri Fuarları Nelerdir?

Tekstil makineleri sektör fuarları; profesyonel iş insanlarının bir araya gelebilmeleri, sektör nitelik ve niceliklerini paylaşabildikleri ticari etkinliklerdir.

TechTextil North America Fuarı: Tekstil makineleri sektör alanında düzenlenen TechTextil North America Fuarı, Tekstil Makineleri ve Ev Tekstili Fuarı’dır. Amerika’da, her yıl Georgia World Congress Center’da düzenlenir. Sektör profesyonelleri, her etkinlik zamanında bu fuarda bir araya gelmektedir.

ITMA Milano Fuarı: ITMA Fuarı, Uluslararası Tekstil ve Konfeksiyon Teknolojileri Fuarı’dır. Dünyanın en iyi sektör etkinliklerinden biridir ve İtalya Milano’da yapılmaktadır. Fuara ilgi gösteren sektör firmaları, 4 yılda bir gerçekleşen bu ticari etkinliği yeni iş bağlantıları için kullanmaktadır.

Inlegmash Fuarı: Inlegmash Fuarı, sektör içerisinde bilinen ve ilgi gören bir fuardır. Uluslararası Tekstil ve Konfeksiyon Endüstrisi Ekipmanları Fuarı’dır. Rusya’nın Moskova şehrinde her yıl düzenli olarak yapılmaktadır. Uluslararası pazar alanının canlanmasına doğrudan katkısı olan bir ticari etkinliktir. Aynı zamanda Inlegmash Fuarı, endüstrinin önde gelen etkinliklerini bir araya getiren Rus Tekstil Haftası'nın bir parçasıdır.

ITMA ASYA + CITME Fuarı: ITMA ASYA + CITME, Uluslararası Tekstil Ürünleri ve Makinaları Fuarı’dır. Çin’in Şanghay şehrinde, iki yılda bir yapılmaktadır. Tekstil sektöründe en önemli olan fuar etkinlikleri arasında gösterilmektedir. Bölgede güçlü bir yeri olan fuar, Ulusal Sergi ve Kongre Merkezi'nde yapılmaktadır.

Gartex Texprocess India Fuarı: Uluslararası Tekstil ve Konfeksiyon Makinaları Fuarı olan Gartex Texprocess India Fuarı, her yıl yapılmaktadır. Etkinlik, hazır giyim ve tekstil makineleri üzerine kapsamlı bir ticaret fuarıdır. Hindistan’ın önde gelen ticari buluşmaları arasında gösterilmektedir. Tekstil ve konfeksiyon, makine ve aksesuarları pazarına ulaşmak isteyen herkesin ilgi alanında olan bir etkinliktir.

Heimtextil Frankfurt Fuarı: Heimtextil Frankfurt Fuarı bir Uluslararası Ev Tekstili Fuarı’dır. Almanya Frankfurt’ta yapılmaktadır. Her yıl yapılan bu ticari etkinlik, güçlü firmaların yanında yeni pek çok markaya tanınma imkanı sunmaktadır.

 

Tekstil Makineleri Sektör Fuarına Hangi Sektör Firmaları Katılabilir?

Tekstil makineleri sektörü, ülkelerin ekonomileri içinde iyi bir etki alanına sahiptir. Son yıllarda bu sektöre yapılan yatırımların artış gösterdiği görülmektedir. Pandemide medikal tekstil pazarında oluşan büyük talep başta olmak üzere, bu artışın birden çok sebebi vardır. Tekstil makineleri sektörü, farklı sektörlerle iç içe olduğu için birçok farklı sektör bu alanda yapılan fuarlara katılım sağlayabilir. Boya ve kimyasallar sektörü, sanayi sektörü, ev tekstili sektörü, hazır giyim sektörü ve tekstil gibi sektörler bu fuarlara katılım sağlayabilir.

Eğer sizler de tekstil makineleri sektöründeyseniz ya da yeni bir girişiminiz varsa, bu sektör alanında yapılan fuarlara katılarak avantaj sahibi olabilirsiniz. DixiFuar gitmek istediğiniz fuarların tüm planlamalarını sizler için en iyi şekilde yapar. Tekstil makineleri sektöründe güncel kalmak ve bu alandaki küresel pazarı yakından takip edebilmek, bu fuarlar ile çok daha mümkün!  

Whatsapp İletişim
Uzman Temsilcilerimiz
Sorularınızı Bekliyor