Deri ve ayakkabı sektörü, dünya genelinde oldukça büyük bir sektördür. Özellikle ayakkabı ve giyim sektöründe sıklıkla kullanıldığı görülmektedir.
Deri, hayvanların deri tabakasından yapılan; ayakkabı, çanta, giyim ve pek çok farklı sektörde sıklıkla kullanılan kaliteli bir malzemedir. Yüksek kaliteli bir malzeme olması nedeniyle fiyatı yüksek olan ürünlerin imalatında kullanılır.
Ayakkabı sektörü, farklı malzemelerden yapılan ayakkabıların üretimini kapsar. Deri ayakkabılar, özellikle kalitesi ve dayanıklılığı nedeniyle oldukça popülerdir.
Dünya Bankası verilerine göre 2021 yılında küresel deri ve ayakkabı pazarının büyüklüğü 361 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Sektörün büyümesinde artan nüfus, gelir seviyelerindeki yükseliş ve moda trendlerindeki değişimler önemli rol oynamaktadır.
Türkiye, dünyanın en büyük deri ve ayakkabı üreticilerinden biridir. 2020 yılında Türkiye’de deri ve ayakkabı sektörü tahmini 6,5 milyar dolar gelir elde etmiştir. Ülkede 200.000’den fazla kişiyi istihdam eden 3.000’den fazla deri ve ayakkabı üretim tesisi bulunmaktadır. Üretim tesislerinin çoğunluğu İstanbul, Bursa ve Gaziantep’te bulunmaktadır.
Türk deri ve ayakkabı sektörü, en büyük pazarı Avrupa olmak üzere 120’den fazla ülkeye ürün ihraç etmektedir. Sektör aynı zamanda deri ve tekstil gibi küresel pazara önemli bir hammadde tedarikçisidir.
TÜİK verilerine göre,
COVID-19’un küresel ekonomi üzerindeki etkisine rağmen Türkiye’de deri ve ayakkabı sektörü nispeten dirençli kaldı. Sektörün, yüksek kaliteli ve uygun fiyatlı deri ve ayakkabı eşyalara yönelik artan talep nedeniyle önümüzdeki yıllarda büyümeye devam etmesi bekleniyor.
Dünya genelinde deri ve ayakkabı fuarları; bu sektörde ürünlerin tanıtımı, pazarlanması, satışı ve ticaret işlemlerinin yapılması amacıyla düzenlenen etkinliklerdir. Bu fuarlar; sektörde çalışan firmalar, tedarikçiler, üreticiler ve tüketiciler için fırsatlar sunmaktadır.
GDS (Global Destination for Shoes & Accessories): Almanya-Düsseldorf’ta düzenlenen fuar; çantalar, çocuk ayakkabıları, tasarım ayakkabılar, spor ayakkabılar, kadın ayakkabıları ve deri sektörleriyle ilgili geniş bir ürün yelpazesine sahiptir.
MICAM Milano Fuarı: Uluslararası ayakkabı ticareti fuarı MICAM Milano, Fiera Milano Rho’da gerçekleşmektedir. İtalya’da ve hatta dünya çapında türünün en büyük ve en önemli ticaret fuarlarından biri olan bu etkinlikte; 1500’den fazla katılımcı, yaz ve kış sezonunun başlangıcından önce yılda iki kez bir araya gelmekte ve ayakkabı sektörüne dair en son trendleri sergilemektedir. Fuarda kaliteli ayakkabıların yanı sıra deri çantalar, deri kıyafetler ve deriden yapılmış aksesuarlar da sergilenmektedir.
Shoes & Leather Guangzhou Fuarı: Çin’in Guangzhou kentinde düzenlenen bu fuar ayakkabı ve deri sektörü açısından Asya’daki en büyük etkinliklerden birisidir. Serginin odak noktasını ayakkabı ve deri eşyalarının üretimi için makine, ekipman ve malzemelerin sunumu oluşturmaktadır. Fuarın sunduğu bu seçkin serginin yanı sıra çeşitli seminerler ve ayakkabı tasarım yarışması da düzenlenmektedir.
LINEAPELLE Milan Fuarı: Fiera Milano Rho’da Şubat ve Eylül aylarında olmak üzere yılda iki kez düzenlenen bu etkinlik; dünyanın önde gelen deri, aksesuar ve malzeme üreticilerinin yanı sıra moda-tasarım ve perakende sektöründen katılımcıları bir araya getirmektedir. Fuar, dünya genelinde 100’den fazla ülkeden ortalama 20.000 ziyaretçi çekmektedir.
Première Vision Fuarı: Paris Nord Villepinte Fuar Merkezi’nde yılda iki kez düzenlenen fuar, tekstil ve moda endüstrisinde faaliyet gösteren uluslararası bir ticaret fuarıdır. Fuar; kumaş, deri, aksesuar, dikiş malzemeleri ve tekstil tasarımı gibi birçok ürün kategorisinde önde gelen tedarikçileri bir araya getirir. Tekstil alanında önemli bir yeri olan deri ürünlerini görebileceğiniz bu etkinlikte, dünyanın dört bir yanından gelen binlerce ziyaretçiyle buluşabilirsiniz.
AYSAF Fuarı: Dünyanın dört bir yanından alanında lider firmaları bir araya getiren bu fuar, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenmektedir. Ayakkabı ve yan sanayi alanında ihracata önemli katkılar yapan bu fuar; ayakkabı taban sistemleri, deri, suni deri, tekstil, eva, kimyasallar, yapıştırıcılar, makine, ekipman ve üretim teknolojileri gibi ürün gruplarını içermektedir. Fuarda yerli ve yabancı ziyaretçilerle buluşabilmenin yanında ürün defilelerine de katılabilirsiniz.
Deri ve ayakkabı sektörü hem dünya genelinde hem de Türkiye’de önemli ekonomik değer yaratmaktadır. Deri ve ayakkabı fuarı; deri, ayakkabı, moda aksesuarları, tekstil, kimyasallar, makine ve ekipman, teknoloji, tasarım ve perakende sektörlerinden birçok farklı firmayı kapsar. Bu fuarlar; ayakkabı ve deri ürünleri imalatçıları, ithalatçıları, ihracatçıları, tasarımcıları, tedarikçileri, hammadde üreticileri, makine ve ekipman sağlayıcıları, kimyasal üreticileri ve moda sektöründen birçok firma ve profesyonelin katılımına açıktır.
Sizin de bu tarz ürünlere yönelik bir girişiminiz varsa ya da deri ve ayakkabı sektörüyle ilgileniyorsanız bu fuarlara katılabilir, kendini durmaksızın yenileyen bu sektörün dinamiklerine hâkim olabilirsiniz.