Tüketici elektroniği sektörü evde günlük olarak kullanılan TV, akıllı telefon, tablet bilgisayar, akıllı saat, video oyunları gibi cihazları kapsamaktadır. Genellikle gündelik şekilde kullanılan tüketici elektroniği ürünleri, Türkiye’de “kahverengi eşya” olarak da adlandırılmaktadır.
Yaşanan pandemi ve gelişen teknolojiyle birlikte dijitalleşme artmıştır. Bu iki etkenle birlikte tüketici elektroniği ürünlerine olan talep de artmıştır. Pazar oluşan talep, sektörün daha hızlı büyümesine ve gelişmesine neden olmaktadır. Güçlü bir büyüme ve gelişme trendi yakalayan sektör, üretici ve girişimcilerin dikkatini çekmektedir.
Gelişen teknolojiye bağlı olarak eğitim ve iş hayatında birçok değişiklik yapılmıştır. Bu değişimlerle birlikte tüketici elektroniği sektör ürünleri, ihtiyaç listelerinde öncelikli olarak yer edinmektedir. Sektördeki taleple birlikte büyüme de hızla devam etmektedir.
1990 yılında tüketim elektroniği sektörünün yaptığı ithalat milyon dolar olarak %7 olmuştur. 1991 yılında tüketim elektroniğinde oldukça büyük bir dış talep sıçraması yaşanmıştır. Bu sıçramanın nedeni 1990 yılında %70 artış yaşanmasıyla birlikte, telekomünikasyon cihazlarına olan talebin artış göstermesidir.
Tüketici elektroniği sektörüne giren bilgisayar, tablet gibi ürünlerin imalatında 2011-2016 yılları arasında büyük bir artış olmuştur. 2017-2019 yılları arasında ufak bir düşüş yaşayan bu sektör, pandemi ile birlikte tekrar yükselişe geçmiştir. Buna bağlı olarak sektör, dünya pazarında daha geniş bir yer edinmeye başlamıştır.
Türkiye’de 2022 yılının ilk 10 ayı itibariyle tüketici elektroniği sektörü %95 kadar bir büyüme yaşamıştır. Bu büyüme ile birlikte sektör 199 milyar TL ciro yapmıştır. Yapılan bu ciro düşünüldüğünde, tüketici elektroniği sektörü, ülke ekonomilerinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Türkiye elektrik ve elektronik sektörü, yaptığı üretimin %75’ini ihraç etmektedir. Tüketici elektroniği, elektrik ve elektronik sektörüne ait olan bir alt sektördür.
Tüketici elektroniği sektöründe olan firmalar bilinirliklerini artırmak için çeşitli faaliyetlerde bulunmaktadır. Uluslararası fuarlara katılmak bu faaliyetler arasındadır.
IFA Berlin Fuarı: Uluslararası Tüketici Elektroniği Fuarı olan IFA Berlin, Avrupa’nın ne kapsamlı teknoloji gösterisidir. Her yıl bir defa olan bu fuar, Almanya Berlin’de yapılmaktadır. IFA Berlin Fuarı 1924 yılından beri düzenlenen köklü bir fuardır. Ticari ziyaretçilerin yanı sıra halka açık bir şekilde sergileniyor olması ile de öne çıkmaktadır.
Middle East Energy Dubai Fuarı: Elektrik ve Elektronik Fuarı, Orta Doğu’nun enerji sektörü alanında önemli ve popüler bir ticari etkinliktir. Middle East Energy Dubai Fuarı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde yapılmaktadır. Bu fuar elektrik ve elektronik sektörlerindeki firmaları bir araya getirmektedir.
CES 2024 Fuarı: ABD Las Vegas’ta düzenlenen CES 2024 Fuarı, Tüketici Elektronik Fuarı’dır. Her yıl bir defa yapılan bu fuar tüketici elektronik sektöründe öne çıkan bir ticaret etkinliğidir. Sektör öncüleri burada bir araya gelerek yeni iş bağlantıları kurarak, sektör gündemini takip edebilir.
Prolight + Sound Guangzhou Fuarı: Her yıl yapılan Prolight + Sound Guangzhou Fuarı, büyük bir ilgi görmektedir. Uluslararası Profesyonel Işık ve Ses Sistemleri Fuarı, Çin’in Guangzhou şehrindedir. Sektör firmaları bu fuarda bir araya gelerek, uluslararası pazar alanında girişimlerini canlandırabilir.
Delhi Machine Tool Expo Fuarı: Elektrik ve Elektronik Fuarı olan Delhi Machine Tool Expo Fuarı iki yılda bir düzenlenmektedir. Bu fuar Hindistan’ın Delhi şehrinde bulunan Pragati Maidan alanında yapılmaktadır. Uluslararası firmaların büyük ilgisini gören bu etkinlikte tüketici elektroniği, bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon gibi sektörlerin katılımcı ve ziyaretçileri bir araya gelir.
Tüketici elektroniği sektör ürünleri pandemi ve dijitalleşme etkenleriyle artmıştır. Bu nedende sektör ülke ekonomilerinde önemli bir yer kaplamaktadır. Tüketici elektroniği sektör fuarlarına elektrik ve elektronik sektörü, aydınlatma sektörü, teknoloji sektörü, medya sektörü ve ses sistemleri gibi sektörler katılım sağlayabilir.
Eğer tüketici elektroniği sektörü ile ilişkili bir girişiminiz varsa, bu fuarlara katılarak girişimlerinizi bir adım ileriye taşıyabilirsiniz. Bu sektör alanında düzenlenen fuarlara katılarak; pazarlama fırsatı, yeni müşteriler edinme ve yeni ürün trendleri gibi konularda avantaj sahibi olabilirsiniz. DixiFuar elektrik ve elektronik sektör alanında yapılan fuarlar için birden fazla iyi planlamalar yapar. Sizler bu planlamaları inceleyerek, kendiniz için en uygun olan planlamayı seçebilirsiniz.