Unlu mamuller ve fırıncılık sektörünün ticari açıdan ayrı bir önemi vardır ve gıda sektöründe, en yüksek paya sahip olan bir alt sektördür. Türkiye gıda sektörü içinde güçlü bir konumdadır. Sektörün öncelikli amacı; pazardaki talebi karşılayabilecek çeşit ve nitelikte üretim yapabilmektir. Sektör; un, yağ, şeker, kabartma tozu ve diğer malzemeler kullanılarak yapılan hamur işleri, ekmek, börek, kurabiye ve diğer türde ürünlerin üretimi, pazarlanması ve satışı ile ilgilidir.
Fırıncılık sektörü geleneksel fırın tatlarının yanı sıra, küçük ve orta ölçekli ürünler, büyük fırın ürünleri ve dünya fırın ürünleri gibi, farklı ürünlerin üretimini üstlenmektedir. Ürünler, perakende satış yerleri, restoranlar, kafeler, marketler ve diğer ticari alanlar gibi farklı kanallar üzerinden tüketicilere ulaşmaktadır.
Unlu mamuller ve fırıncılık sektörü, tüketicilerin günlük gıda ihtiyaçları için üretim yapmaktadır ve dünya genelinde yüksek talep görmektedir. Bu sektör dünya pazarında istikrarlı bir büyüme kaydetmektedir. Türkiye’deki tüketiciler, pide ve simit gibi geleneksel unlu mamulleri daha fazla tüketmektedir. Zamanla tam tahıllı ekmekler ve şekersiz atıştırmalıklar gibi daha sağlıklı seçeneklere olan talep de gün geçtikçe artmaktadır.
2008 Birleşmiş Milletler verilerine göre; dünya unlu mamul ithalatı %17,4 artışla 45,5 milyar dolara çıkmıştır. Dünya unlu mamuller ithalatında ilk sırada %9,3 payla ABD vardır. Bu sıralamayı %7,8 ile İngiltere, %7,6 ile Fransa ve %7,1 payla Almanya izlemektedir. 2008 yılında dünya unlu mamuller ihracatı ise %18,7 oranında bir artış yaşayarak, 45,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Almanya, İtalya, Fransa ve Belçika başlıca ülkeler arasındadır. 2008 yılında AB ülkeleri, unlu mamuller ihracatından %64,2’lik bir pay almıştır ve 29,3 milyar dolarlık bir kazanç elde etmiştir.
Türkiye unlu mamuller ticaretinde net bir şekilde ihracatçı konumunda yer almaktadır. 2008 yılı unlu mamul ihracatı %33,6 oranında artış yaşamıştır. İhracatta Irak, Almanya, Suudi Arabistan, Yemen ve İsrail önemli ülkelerdendir. 2009’da ilk 15 ülke arasında %34,3 artış ile Yemen en büyük artışı yaşayan ülkedir.
Unlu mamuller ithalatında, AB ülkelerinin payı oldukça iyidir. 2012’de 27 AB ülkesinin toplam ithalat rakamı 16,6 milyar dolardır. Bu rakama 2016’da 23,5 milyar dolar olmuştur. Buna göre AB ülkelerinin pazar alanında toplam payı %51,59 şeklindedir.
2015 yılında yaklaşık olarak 30 bin kadar unlu mamul ve fırın ürünü üretilmiştir. Unlu mamuller ve fırıncılık sektörü istihdam konusunda da oldukça güçlüdür. 200 bin kadar kişi bu sektör işletmelerinde istihdam edilmiştir.
Unlu Mamuller Sektör Raporu’na göre, dünya fırıncılık ürünleri pazarı 2010-2016 yılları arasında yıllık %3,9 bileşik büyüme oranı gerçekleşmiştir.
2019-2023 Özel İhtisas Komisyonu Raporu’na göre; en yüksek gıda işletmesi unlu mamuller ve fırıncılık grubundadır. Türkiye, 2020 yılında 1,5 milyar dolar değerindeki ihracatıyla önemli bir unlu mamuller ihracatçısıdır. İhracat yapılan ülkeler arasında İngiltere, Almanya ve Birleşik Devletler de vardır.
Dünya genelinde unlu mamuller ve fırıncılık sektörüne yönelik birçok fuar düzenlenmektedir. Bu fuarlar sektördeki son teknolojik gelişmeleri, ürünleri, trendleri ve sektöre dair olan ekipmanları görme imkanı sunar. Ayrıca; sektör profesyonelleri arasında iş fırsatları yaratmak ve iş birliği yapmak için de fırsat sunmaktadır.
IBA Dusseldorf Fuarı: IBA Dusseldorf Fuarı, Uluslararası Unlu Mamuller ve Fırıncılık Fuarı’dır. Almanya’nın Düsseldorf şehrinde yapılacak olan bu fuar etkinliği üç yılda bir defadır. 5 gün süren fuar unlu mamuller ve fırıncılık sektörü için önemli olan etkinliklerin başında gelmektedir.
SIAL Paris Fuarı: İki yılda bir düzenlenen SIAL Paris Fuarı, Uluslararası Gıda Fuarı’dır. Fransa, Paris’te yapılır. SIAL Paris Fuarı, gıda sektöründe olan birçok uluslararası firmanın önemle beklediği bir ticaret platformudur. Sektör içerisinde oldukça büyük anlaşmalar bu fuar sayesinde yapılmaktadır.
Bakery China Fuarı: Uluslararası Fırıncılık ve Şekerleme Endüstrisi Fuarı olan Bakery China sektörün ilgi gören ticaret etkinliklerindendir. Fuar her yıl, Çin Şanghay’da yapılmaktadır. Bakery China Fuarı, Asya bölgesinde bu türde olan en geniş kapsamlı fuardır.
Anuga Cologne Fuarı: Anuga Fuarı, Uluslararası Gıda Fuarı’dır. Almanya Köln’de yapılmaktadır. Sektör içerisinde dünya çapında lider olan bir fuardır. Her yıl düzenlenen bu fuarda, sektöre dair yaşanan değişim ve gelişimleri öğrenebilirsiniz. Ayrıca girişiminiz için yeni iş fırsatları yakalayabilirsiniz. İki yılda bir düzenlenen fuar, dünyanın en büyük 5. fuar merkezine sahip Köln Messe tarafından organize edilmektedir.
Gulfood Dubai Fuarı: Gulfood Dubai Fuarı, Dubai’de düzenlenen Gulfood Uluslararası Gıda Fuarı’dır. Dubai Dünya Ticaret Merkezi’nde yapılmaktadır. Bu etkinlik 1987 yılından beri her yıl düzenlenir ve sektör firmalarının bir araya toplar. Gulfood dünyanın en büyük gıda fuarları arasında gösterilmektedir. Üretimden dağıtıma gıdayla ilgili her şeyi bu fuarda bulabilirsiniz.
Unlu mamuller ve fırıncılık sektörü birden farklı sektör ile bağlantılıdır. Bu nedenle bu sektöre yönelik yapılan fuarlara, diğer birçok sektör de katılabilir. Gıda sektörü, gıda hammaddeleri sektörü, yiyecek içecek sektörü, ekmek, gıda ve içecek sektörü, pastacılık sektörü, gıda işleme ve paketleme sektörü, bisküvi ve makarna gibi sektörler bu fuarlara katılım sağlayabilir.
Unlu mamuller ve fırıncılık sektöründeyseniz ya da bu sektöre ilişkili girişimleriniz var ise; bu fuarlar tam olarak size göredir. Bu sektör için yapılan fuarlara katılarak, uluslararası pazarda kendinize yer edinebilir ve yeni iş bağlantıları yaratabilirsiniz. DixiFuar gitmek istediğiniz fuarların tüm planlamalarını sizler için en iyi şekilde yapar. Unlu mamuller ve fırıncılık sektöründe güncel kalmak ve girişimlerinizi ileri taşımak, bu fuarlarla oldukça mümkün!