Bu kategoride fuar turu bulunamamıştır.
Güncel tur programları hakkında detaylı bilgi almak için 0216 504 16 80 telefon numarasından bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Uluslararası fuarlar küresel ekonominin yapı taşlarıdır. Fuar Endüstrisi Küresel Birliği (UFI) ile ortak yapılan bir araştırma şunu gösteriyor; küresel fuarcılık sektörü yılda ortalama 325 milyar dolar ekonomik değer üretiyor. Bu değer Macaristan, Sri Lanka gibi ülkelerin ekonomilerinden çok daha büyük. Şirketlerin uluslararası fuarları birer tanınma ve pazar aracı olarak değerlendirmelerinin sebebi de budur. Bu sebeple yurt dışı fuarların teşvik rakamları otomotiv ve yan sanayi fuarlarında oldukça büyüktür.
Türkiye’nin etkin rol aldığı bu sektör, ülkemiz için de büyük bir ekonomik gelir yaratmaktadır. Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu’nun önde gelen otomotiv üreticilerine ev sahipliği yapmaktadır. Otomotiv ve yan sanayi sektörü, ülkedeki iş imkanlarını artırarak büyük bir istihdam sağlamaktadır.
Her yıl düzenlenen fuar sayısı ile birlikte fuara katılım ve ziyaretçi sayısı da artıyor. Bu rakam 2018 yılı sonunda dünyada düzenlenen 32 bin fuara 180 ülkeden 4,5 milyon katılımcı ve 303 milyon ziyaretçi olarak açıklandı. 2019’da belirlenen küresel fuarcılık verilerine göre lider bölgeler sıralamasında ilk 3 bölge;
Uluslararası fuarlar rekabet gücünü artırır. Ekonomide rekabet edebilmek için rakipleri iyi analiz etmek gerekir.
Otomotiv ve yan sanayi fuarları, otomobil motor ve motor bileşenleri, aks, fren, tekerlek, iç dış aksesuar ve parçaları, araç kaporta, boya, ses ve klima teknolojisi, araç yıkama, tamir ve bakım ürünleri, navigasyon ve yazılım gibi çok sayıda ürün grubuna hizmet eder.
Türkiye ihracat verilerinde RCA (Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler) endeksine göre otomotiv endüstrisi 19 çeşit ürünle en çok çeşit ürün ihraç eden sektör olduğu görülüyor. Türkiye’de toplam ihracatın %17’sini Otomotiv Sanayisi gerçekleştiriyor.
Dış ticarette ülkeler bazında ihracat sıralamasındaki ilk 3 ülke;
Türkiye ihracatçılar Meclisinden alınan verilerde, 2019 Ocak-Mayıs dönemi ile 2020 Ocak-Mayıs dönemi toplam ihracat oranlarının karşılaştırması aşağıdaki gibidir:
TÜBİTAK’a ait Parça Sektörü (Otomotiv Yan Sanayii) 2023 Vizyonu adlı rapora göre,
Otomotiv sektörünün hızla gelişmesi, ortaya yeni bir sektör olan otomotiv yedek parça sektörünü çıkarmıştır. Bu sektör, otomotiv endüstrisinde kullanılan araç, kamyon, motosiklet, traktör gibi araçların bakım, onarım ve yedek parça ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Otomotiv yedek parça sektörü, araçların çeşitli parçalarını, aksesuarlarını, otomotiv ekipmanlarını, bakım ürünlerini üretir ve tedarik eder.
Uluslararası arenada boy göstermenin kapıları otomotiv ve yan sanayi fuarları ile açılır. Otomotiv sektöründe değişen dinamiklere, en son teknolojilere ve inovatif sürece dair en güncel bilgilere bu fuarlarda ulaşılır.
Otomotiv ve yan sanayi fuarlarında sektörde yeni pazarlara açılmak için yeterince kaynak vardır. Bu kaynaklardan en önemlileri sektörde öncü olan fuarlardır.
Automechanika Dubai Fuarı: Orta Doğu, Asya ve Afrika’yı birbirine bağlayan erişilmesi zor pazarlarda ticari bağlayıcılığı üstlenen otomotiv ve yan sanayi fuarlarının en başındadır. Automechanika Dubai, sektörde söz sahibi toptancılar, distribütörler, ihracat, ithalat ve perakendeciler tarafından özellikle tercih edilir. Sektöre yeni giriş yapmış orta ve küçük ölçekli işletmelere başka yerde bulunamayacak kadar fazla tanınma olasılığı sağlar. Fuarın ürün kapsamında otomotiv sektörünün onarım, bakım, lastik, yıkama, aksesuar gibi tüm bileşenleri stant açarken, satış sonrası hizmet, teknolojik gelişmeler ve son trendler akademik sunumlarla aktarılır.
Otomotiv sanayi ve satış sonrası hizmet sektörlerini buluşturan fuar 2019’da;
AAPEX Automative Aftermarket Products: Las Vegas’ta düzenlenen, fren, ses, motor, dişli gibi satış sonrası parça endüstrisiyle öne çıkan önemli otomotiv ve yan sanayi fuarlarından biridir. 2.500 üzerinde katılımcı ve 70 bin civarı ziyaretçi ağırlayan fuar, ülkemizden katılımı desteklenen milli fuarlar listesinde yer alır. 1992’den beri her yıl dünya ülkelerini buluşturan fuar özellikle Kuzey Amerika için iş bağlantıları kurulmasına aracıdır.
IAA Frankfurt (Internationale Automobil-Ausstellung): Otomotiv ve yan sanayi fuarları arasında 120 yılı aşkın geçmişi ile en eskisidir. Dünyanın en iyi 5 motor fuarından biri, Avrupa’nın en büyük fuarıdır. Otomotivle ilgili bütün şirketlere ev sahipliği yapan fuar, yeni teknolojilerden ve ilklerden haberdar olmak için tercih edilir. Dünyanın birçok ülkesinden katılımcı ve ziyaretçi çeken fuar sağlam iş bağlantıları kurmak ve sürdürmek için tercih edilir.
Automechanika Frankfurt Fuarı: Dünyanın önde gelen otomotiv yan sanayi fuarlarından biridir. Her iki yılda bir Frankfurt’ta düzenlenir ve 4 gün boyunca devam eder. Fuarda, otomotiv bakım ve onarım ekipmanları, yedek parçalar, aksesuarlar, elektronik sistemler, arabaların bakımı ve onarımı hakkında yeni teknolojiler ve ürünler sergilenir.
Automechanika Shanghai Fuarı: Asya Pasifik bölgesindeki otomotiv endüstrisinin en büyük ticaret fuarıdır. Her yıl Kasım ayında Shanghai, Çin’de düzenlenir ve yaklaşık 6,000’den fazla katılımcıyı bir araya getirir. Fuar araç parçaları, aksesuarları, araç bakımı, dijital çözümler, araç yıkama ve temizleme gibi birçok kategoride ürünler sunar. Otomotiv üreticileri, yan sanayi şirketleri, distribütörler, toptancılar, perakendeciler ve servis sağlayıcıları gibi birçok profesyonel fuara katılım gösterir.
MIMS Automechanika Moskova Fuarı: Otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet gösteren birçok firma ve sektör profesyonelini bir araya getiren uluslararası bir fuardır. Rusya’da düzenlenen bu fuar, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır ve dünya genelindeki diğer otomotiv yan sanayi fuarlarıyla birlikte sektördeki en önemli etkinliklerden biridir.
Mondial de l’Auto Paris Fuarı: Fransa’nın başkenti Paris’te her iki yılda bir düzenlenen uluslararası bir otomotiv fuarıdır. 1898 yılında ilk kez gerçekleştirilmiştir ve dünyanın en eski otomotiv fuarlarından biridir. Fuar, dünyanın önde gelen otomobil üreticileri ve yan sanayi şirketlerini bir araya getirerek otomotiv endüstrisinin son trendlerini ve teknolojilerini sergilemektedir.
Otomotiv ve yan sanayi fuarlarına genellikle otomotiv parça, aksesuar ve ekipmanları üreten firmalar, otomotiv elektroniği, otomotiv bakım ve onarım hizmetleri, otomotiv servisleri, otomotiv yazılım ve teknolojileri, otomotiv üreticileri ve yan sanayi şirketleri katılabilir. Aluminyum - demir - çelik, hafif metaller, petro-kimya gibi otomotiv ve yan sanayi sektörünün hammaddelerini üreten firmaların yanı sıra araç kiralama firmaları, akaryakıt ve petrol şirketleri, lastik ve jant üreticileri, lojistik ve nakliye firmaları da katılım gösterebilir.
Ülke ekonomisinde ihracat ve yeni pazarlar düşünüldüğünde zaten birinci sıraya oturan otomotiv sektörünün yurt dışı fuarlara katılımı milli olarak da destekleniyor. Sektöre ait odalar ve dernekler dış ilişkileri koruma ve geliştirmeye büyük önem veriyor. Firmanız için aradığınız otomotiv ve yan sanayi fuarlarını ve tur paketlerini dixifuar.com aracılığıyla bulabilirsiniz. Dixifuar.com çözüm ortağı olduğu müşterilerine yenilerini ekleyerek sektörde 20 yılı aşkın süredir hizmet vermeye devam ediyor. Online hizmet veren dixifuar.com ile aradığınız fuarlara güvenle ulaşırsınız.