Doğal taşlar doğadan çıkarılıp, ticari olarak işletilmektedir ve eski zamanlardan beri insanlar için birçok alanda kullanılmaktadır. Zaman geçtikçe kullanım alanları genişleyen doğal taşların bugün olan kullanımı; inşaat, kaplama, döşeme, porselen, cam sanayi ve süs eşya yapımlarıdır.
Türkiye, zengin mermer yataklarına sahip olan bir ülkedir. 5,1 milyar m3 – 13,9 milyar ton muhtemel mermer rezervi vardır. Bu rezerv değeri 15 milyar m3 olduğu öne sürülen, dünya rezerv toplamının %33 kadarına denk gelmektedir. Türk doğal taş sektörü; rezerv zenginliği açısından sektörde önemli bir konuma sahiptir.
Türkiye sahip olduğu doğal taş çeşitleri ile dünya pazarlarında beğeni kazanır. Ülkede 80’nin üzerinde farklı yapıda, 120’nin üzerinde ise farklı desen ve renklerde mermer rezervi belirlenmiştir. Doğal taş üretiminin neredeyse tamamı özel sektörler tarafından yapılmaktadır. Türkiye’de olan yıllık doğal taş üretimi 11,5 milyon ton kadardır.
2010 yılında sektör ihracatı %21 artışla, 1,6 milyar dolara çıkmıştır. 2012 yılında %14 artarak 1,9 milyar, 2013 yılında %16,7 büyümeyle 2,2 milyar dolara kadar ulaşmıştır.
Türkiye 2017 yılında 2,06 milyar doğal taş ihracatı yapmıştır. Buna göre 2017 yılında dünya doğal taş ihracat hacminin %12’si Türkiye’ye aittir. Aynı yılda Türkiye doğal taş ihracatında yaklaşık olarak 8,5 milyon tonla, dünya dış ticaret hacminin miktar itibariyle %9’unu üretmektedir.
2020 yılı rapor verilerine göre sektörde 1.500 kadar doğal taş ocağı, 2.000 kadar faaliyet gösteren tesis ve 9.000 kadar atölye faaliyettedir. Aynı zamanda 300 bin kadar istihdam edilen kişi vardır. Balıkesir, Afyon, Bilecik ve Denizli gibi illerde üretim oldukça yüksektir ve üretimin %65’ini oluşturmaktadır.
Doğal taş ihracatında Çin %31,2’lik payla ilk sıradadır. 2020 yılı mermerin doğal taş ihracatı %95’lik bir payla ilk sırada yer almıştır. İşlenmiş mermer 994 milyon dolar, blok mermer ise 658 milyon dolar seviyesinde ihraç edilmiştir.
Türkiye madencilik ve doğal taşlar sektör ihracatı 2017- 2021 yılları arasında %6,9 kadar artmıştır. 2021 yılı sonunda ise 6,2 milyar doların üzerine çıkmıştır. İhracatta en büyük pazarlar Çin, ABD ve Bulgaristan olmuştur.
Doğal taşlar, yapı ve dekorasyon malzemeleri olarak kullanılmaya başlandığından beri doğal taş sektöründe üretim artmıştır. Pazarda yeni üreticilerin yer almasıyla birlikte ülke ve dünyada önem kazanan sektörler arasındadır. Bu nedenle sektörle ilgili yapılan fuarlara katılmak firmaların pazardaki konumu ve geleceğini doğrudan etkilemektedir.
Coverings Fuarı: Coverings Fuarı yılda bir kere yapılan Seramik & Doğal Taş Fuarı’dır. ABD’nin Las Vegas şehrinde yapılır. Kuzey Amerika’daki en büyük ve önemli seramik karo ve doğal taş konferansıdır. Mermer ve doğal taş sektöründe ilgi gören fuarlardan biridir.
STONE INDUSTRY Fuarı: Uluslararası Rusya Doğal Taş Endüstrisi Fuarı olan STONE INDUSTRY Fuarı, Rusya Moskova’da düzenlenir. Fuar alanı için Rusya Fuar Merkezi seçilmiştir. Doğal taş sektörünün öncüleri her yıl bu fuarda ürünlerini tanıtma imkanı yakalamaktadır.
Xiamen Stone Fair Fuarı: Xiamen Stone Fair Fuarı, Madencilik & Maden Fuarı’dır. Çin’in Xiamen şehrinde her yıl düzenlenir. Doğal taş sektör firmaları her yıl Xiamen International Conference & Exhibition Center’da bir araya gelmektedir.
Mining World Central Asia Fuarı: Mining World Central Asia Fuarı, Orta Asya Uluslararası Maden Arama ve Madencilik Ekipmanları Fuarı’dır. Kazakistan Almatı’da her yıl yapılır. Sektör öncülerinin bir araya geldiği bu etkinlik, Atakent International Exhibition Centre’da düzenlenir.
CERSAIE Fuarı: Uluslararası Seramik Fuarı olan CERSAIE Fuarı, her yıl düzenlenen bir fuardır. İtalya Bologna şehrinde yapılır. Fuar alanı için Bologna Exhibition Centre tercih edilir. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke firmalarının merakla beklediği bir fuar etkinliğidir.
MARMOMACC Fuarı: MARMOMACC Verona Fuarı, Uluslararası Mermer Fuarı’dır. İtalya’nın Verona şehrinde sektör meraklıları her yıl bir araya gelmektedir. Mermer ve doğal taş gibi sektöre dair birçok ürünü bu fuarda bulmak mümkündür. Fuar alanı olarak Viale del Lavoro seçilmiştir.
Doğal taş sektörü Türkiye’nin coğrafi özelliklerinden dolayı avantaj sahibi olduğu bir sektördür ve ihracat pazarında hakim olduğu alan oldukça güçlüdür. Sektör birçok sektörle iç içe geçmiştir ve kullanım alanları çok geniştir. Bu nedenle doğal taş sektör fuarlarına; mobilya ve dekorasyon, yapı inşaat, yapı ve inşaat teknolojileri, inşaat, heykelcilik, cam sanayi, yapı malzemeleri, yapı ve dekorasyon malzemeleri gibi sektör firmaları da katılım sağlayabilir.
Doğal taş sektörü ya da ilişkili bir sektördenseniz bu fuarlara katılarak yeni müşteriler edinme, yeni ürün ve trendler hakkında bilgi edinme ve networking gibi avantajlar kazanabilirsiniz. Bu sektördeki girişimlerinizi ileriye taşımak ve uluslararası pazarda güncel kalabilmek, bu fuarlar ile çok daha mümkün!