Elektrik ve elektronik sektörü dünyada hızla büyüyen ve gelişim gösteren bir yapıya sahiptir. Bu sektörün hızlı bir şekilde büyümesi ve gelişim göstermesi, dünya çapında artan tüketici harcamalarından kaynaklanmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri büyüme gösterdikçe, elektrik ve elektronik sektöründe de tüketici talebi artış gösterir. Böyle bir büyüme ve gelişim gösteren sektör, üreticiler için oldukça cazip bir sektör olmuştur. Bu sektöre önem veren ülkelerin gelişmişlik düzeylerinde oldukça önemli bir ilerleme kaydettikleri görülmektedir. Elektrik ve elektronik sektör ürünler sanayi, ulaşım, sağlık, güvenlik sistemleri, otomotiv ve bakım-onarım çalışmaları gibi birçok alanda kullanılabilmektedir. Teknolojik gelişme ve ilerleme hızı elektrik ve elektronik sektör alanında üretilen ürün yelpazesini gün geçtikçe artırmaktadır.
Türkiye’de elektrik ve elektronik sektörü son zamanlarda ihracata odaklı bir şekilde büyüme göstermeye devam etmektedir. Ülkedeki tüketici sektör büyüklüğü yaklaşık olarak 7,4 milyar dolar şeklindedir. Sektörün 2024 yılına kadar yıllık ortalama olarak %2,6 büyümesi öngörülmektedir. Böylece bu sektörün 8,4 milyar dolara ulaşacağı beklenmektedir. Türkiye’de elektrik ve elektronik sektörünün alt sektörlerinden biri olan beyaz eşya sektöründe güçlü bir konumdadır.
Ülkelerin büyüyen ekonomileri ile birlikte elektrik ve elektronik sektörü de büyüme göstermektedir. Sektörün yaşadığı bu hızlı büyüme ile birlikte gördüğü ilgide de artış olmuştur. Elektrik ve elektronik sektör cirosu 2018-2022 yılları arasında düzenli bir şekilde artış yaşamıştır. Bu yıllar arasında cironun yükselmesinde en büyük etki, üretimin yoğunlaştığı alt sektördeki vergi oranlarının azalma ve kur etkisi ile dış pazar alanında yaşanan rekabetin destek görmesidir.
2019 yılında elektrik ve elektronik sektörünün yaptığı ihracat 13,5 milyar dolardır. Yine 2019 yılı içerisinde 22,4 milyar dolar ithalat gerçekleşmiştir. 2020 yılında ise elektrik ve elektronik sektör alanında üretimin yaklaşık olarak %75’i ihraç edilmiştir. 2020 yılı elektrik ve elektronik ürün ihracatının oldukça büyük bir kısmı AB ülkelerine yapılmıştır. Elektrik ve elektronik sektör alanında en çok ihracat yaptığımız ülkeler sırası ile; Birleşik Krallık, Almanya, ABD, Fransa ve İspanya’dır. Bu sektör içerisinde 12 bin 490 iş yeri vardır ve bu iş yerlerinde de 205 bine yakın kişiye istihdam sağlanmaktadır. Bu sayı mühendislik ve hizmet faaliyetlerinden sağlanan istihdamla birlikte artış gösterir.
Türkiye elektrik ve elektronik sektöründe, 29 milyon adet üretim kapasitesi ile Avrupa ülkeleri arasında 1. sırada bulunmaktadır. Bu üretim kapasitesi ile dünyada ise 3. sıradadır.
Türkiye’deki elektrik ve elektronik sektörü, önemli bir üretim kapasitesi ve güçlü ihracat odağı ile ülkenin ekonomisinin önemli bir parçasıdır. Artan kentleşme ve günden güne artış gösteren tüketici harcamaları bu sektörü doğrudan etkiler. Elektrik ve elektronik sektörü bu etki ile birlikte hızla büyümeye ve gelişmeye devam eder. Sizler de bu sektör içerisinde yer alıyor ve girişiminizi ileriye taşımak istiyorsanız, elektrik ve elektronik sektörünün tüm yönlerini keşfedebileceğiniz uluslararası fuarlara katılım sağlayabilirsiniz.
Middle East Energy Dubai Fuarı: Middle East Energy Dubai Fuarı, yılda bir kez Dubai şehrinde düzenlenir. Enerji sektörüne dair her türlü firmanın katılım sağlayabileceği bir fuar etkinliğidir. Dünya enerji profesyonellerini bir araya toplayan bu fuar, Dubai Dünya Ticaret Merkezi’nde yapılmaktadır. Yeni iş bağlantıları için çok iyi bir iş fuarıdır. Burada sektörün öncü firmalarını tanımanın yanı sıra, sektörün geleceğine dair fikir sahibi de olabilirsiniz.
IFA Berlin Fuarı: Oldukça geniş fuar alanında düzenlenen IFA Berlin Fuarı, yılda bir defa sektörün öncü firmalarını bir araya toplar. Almanya Berlin’de yapıldığı için Avrupa ülkelerinden firmaların oldukça ilgi ve katılım gösterdiği bir fuardır. Elektrik ve elektronik sektörünün geleceğinin şekillendiği önemli fuar alanlarından biridir. Bu fuar sektördeki firmalarla kolay bir şekilde iş bağlantıları kurabileceğiniz bir yerdir.
ChipExpo Fuarı: ChipExpo Fuarı uluslararası elektronik teknolojiler ve ekipman fuarıdır. Yılda bir defa düzenlenen bu fuar, Rusya’nın Moskova kentinde gerçekleştirilir. Bu fuara elektrik ve elektronik sektörünün öncü firmaları ve kişileri büyük bir katılım göstermektedir. Sektör içerisinde iş bağlantılarını canlı tutmak ve yeni bağlantılar kurabilmek için oldukça faydalı bir fuardır.
BIEL Light + Building Fuarı: BIEL Light + Building Fuarı aydınlatma, elektronik ve elektrik hizmetlerinde olan son teknolojileri bir araya getiren bir fuardır. Arjantin, Buenos Aires’te yapılan bu fuar, yılda bir defa düzenlenir. Sektör profesyonelleri için cazip bir etkinlik alanıdır ve ücretsizdir. Bu fuarda sektör hakkında direkt olarak profesyonellerden bilgi edinebilir ve son teknoloji trendlerini yakından takip etme imkanı yakalayabilirsiniz.
PCIM (Europe): PCIM Europe Fuarı, güç elektroniği ve uygulamalarına yönelik olan uluslararası bir etkinliktir. Yılda bir defa düzenlenen bu fuar, Almanya’nın Nürnberg şehrinde gerçekleştirilir. Sektör öncüleri ve profesyonelleri bu fuarda bir araya gelerek, sektöre dair gelişmeleri paylaşır. Aynı zamanda bu fuar dijital olarak da desteklenmektedir. Sektöre dair tüm gelişmeleri ve son trendleri bu fuarda yakalayabilirsiniz.,
Productronica Fuarı: Productronica Fuarı Almanya’nın Münih şehrinde, yılda bir defa düzenlenir. Elektronik geliştirme ve üretimi için dünyanın önde gelen ticaret fuarlarından biridir. Elektrik ve elektronik sektör alanında kendinizi bu pazar alanında göstermek isterseniz, bu fuara mutlaka katılmalısınız.
Elektrik ve elektronik sektörünün kullanım alanları çok fazladır ve bu sektör ülke ekonomisinin oldukça önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bu sektörün kullanım alanlarının geniş olması sebebi ile, elektrik ve elektronik sektörü fuarlarına birçok farklı alt sektör katılım sağlayabilir. Aydınlatma sektörü, medya sektörü, gıda ve içecek sektörü, inşaat sektörü, cam sektörü, transformatör sektörü, yapı ve inşaat teknolojileri sektörü, tüketici elektroniği, enerji sektörü, laboratuvar teknolojileri sektörü, elektrik ve elektronik teknolojileri, medikal ve sağlık, otomotiv ve yan sanayi gibi sektörler bu fuarda kendilerine yer edinebilir.
İster elektrik ve elektronik sektöründen isterseniz başka ilişkili bir sektörden olun, bu fuarlara katılmak size; yeni müşteriler edinme, pazarlama fırsatı, rakip analizi, yeni ürünler ve trendler hakkında bilgi edinme ve networking fırsatları sağlar. DixiFuar bu sürecin tamamında sizler için iyi planlamalar yapar. Girişiminizi ileri taşımak ve sektörde güncel kalmak, katılacağınız bu fuarlarla çok daha mümkün!