Tarım ve hayvancılık sektörü ülkelerin genel ekonomisinde aktif rol alan ve hızlı gelişen sektörlerden biridir. Verimliliği artırmak, çevresel etkileri azaltmak ve ürünlerin kalitesini iyileştirmek amacıyla yapılan yatırımlar, bu sektörünün modernleşmesine büyük oranda yardımcı olmaktadır. Sektör pazarında olan talep nüfus artışına bağlı olarak artmaktadır. Pazar artış seviyesi, üreticilerin sektöre ilgisini çekmektedir.
Türkiye’deki tarım sektörü, çeşitli tarımsal ürünlerin üretiminde uzmanlaşmıştır ve bu alanda dünya çapında tanınan bir üretici konumundadır. Tarımsal ürünlerin ihracatı Türkiye ekonomisin önemli kaynaklarından biridir. Ülkenin coğrafi konumu da tarım sektörünün büyümesi için oldukça elverişlidir.
Tarım ve hayvancılık bütün ülkeler için önemli olan bir sektördür ve ülkelerin ekonomilerinin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Dünyada yaklaşık olarak 27 milyon metrekare tarım arazisi mevcuttur. Tarımsal üretim çeşitli bitkisel ve hayvansal ürünleri kapsamaktadır. Ancak en önemli ürünler arasında pamuk, şeker pancarı, tütün, mısır, soya, domates, patates, zeytin ve süt gibi ürünler bulunmaktadır. Türkiye son yıllarda tarım teknolojileri alanında büyük bir ilerleme kaydetmiştir. Tarım sektöründe verimlilik ve kaliteyi artırmak için yenilikçi teknolojiler ve çözümler kullanılmaktadır. Bunlar arasında tarımsal biyoteknolojiler, tarımın verimliliğini artıran ilaçlar, tarım makinaları, veri analitik ve lojistik çözümleri bulunmaktadır.
Tarımın bir kolu olan hayvancılık; ekonomik olarak değer taşıyan hayvanların yetiştirilmesi, yararlanılması ve pazarlanmasıdır. TÜİK’e göre 2013 yılının sonundan itibaren 53 milyon üzerinde olan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarının sayısı, 2014 yılında %5 artış ile 55,7 seviyesine gelmiştir. Büyükbaş hayvan sayısındaysa %7,7 oranında bir artış görülmüştür. Bunun yanı sıra Türkiye toplam kırmızı et üretimi, 2014 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık olarak %1,21 oranında artış yaşamış ve 1 milyon tonu geçmiştir. 2014 yılında, önceki yıla göre sığır eti üretimi %1,5 kadar, koyun eti üretimi %-3,8 kadar, keçi üretimiyse %13,8 oranında değişim yaşamıştır.
2020 yılında, Hindistan nüfusunun yaklaşık olarak %58’inin geçinmek için birincil kaynağı tarım sektörüdür. Afrika ülkelerinde ise tarım sektörünün GSYH’ye olan katkısı neredeyse %23 şeklindedir. Gelişmekte olan ülkeler ise sanayileşmiş ve tarımda teknolojiyi önde tutarak verimliliği artırmayı amaçlamıştır.
Türkiye, 2021 yılında tarımsal alan bakımından dünya sıralamasında 31. sırada yer almıştır. Tarımsal hasılada da Avrupa’da 1., dünyada ise ilk 10 ülke arasında yer edinmiştir. Tarım ürünlerinde ihracat hacmi 2021 yılında, 2020 yılına göre %22 artarak neredeyse 30 milyar dolara kadar çıkmıştır. En önemli olan pazarlar arasında Irak, Almanya, Rusya ve diğer Avrupa ülkeleri vardır.
Dünya nüfusunun 2050 yılında 9,7 milyar kadar olması beklenmektedir. Nüfusta yaşanan artışla beraber oluşacak olan talebin, sektördeki eğilimleri de şekillendireceği öngörülmektedir. Dünya nüfusunda yaşanan artış, üretim konusunda üreticiler üzerinde bir baskı oluşturacaktır. Artan dünya nüfusuna yeterli gelebilecek besinin sağlanması amacı ile 2050 yılında, mevcut olan üretimin 1,6 kat kadar artması beklenmektedir.
Dünya çapında tarım ve hayvancılık fuarları, sektörünün önemli etkinliklerindendir. Bu fuarlar, tarım ve hayvancılık sektöründeki son teknolojik gelişmeleri tanıtmak ve üretilen ürünlerin pazarlanması için bir platform sağlamak amacıyla düzenlenmektedir.
IFFA Fuarı: Uluslararası Et ve Alternatif Proteinler Fuarı olan IFFA Fuarı, tarım ve hayvancılık sektörü için düzenlenen fuarlardan biridir. Almanya’nın Frankfurt şehrinde, yılda bir defa olacak şekilde yapılır.
EIMA Bologna Fuarı: EIMA Fuarı, Uluslararası Tarım, Bahçe ve Hayvancılık Makinaları Fuarı’dır. İtalya’nın Bologna şehrinde düzenlenir. Fuar her iki yılda bir yapılır. EIMA Bologna Fuarı için Bologna Fiere alanı tercih edilir.
SIMA / SIMAGENA Fuarı: Fransa’nın Paris şehrinde yapılan SIMA / SIMAGENA Fuarı, Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı’dır. Sektördeki öncü firmalar ve yeni girişimciler, iki yılda bir defa bu fuarda toplanmaktadır.
Iran Agro Fuarı: Tarım ve hayvancılık sektöründe yapılan Iran Agro Fuarı, Uluslararası Tarım Fuarı’dır. Her yıl bir defa düzenlenen bu etkinlik, İran Tahran’dadır.
CASPIAN AGRO Fuarı: Azerbaycan Bakü’de düzenlenen CASPIAN AGRO Fuarı sektöre büyük canlılık getiren fuarlardan biridir. Uluslararası Tarım Fuarı’nda, öncü firmalar ve girişimciler her yıl buluşmaktadır.
AGRITECHNICA Fuarı: Bu fuar Uluslararası Tarım Makineleri Fuarı’dır. Almanya Hannover’da yapılmaktadır. Her iki yılda bir yapılan AGRITECHNICA Fuarı, sektör içerisinde büyük bir ilgi görmektedir.
Tarım ve hayvancılık ekonomiye doğrudan katkı yapan bir sektördür. Bu nedenle sektör ülkeler ve uluslararası firmalar için oldukça önemlidir. Tarım ve hayvancılık sektör fuarları, uluslararası sektör pazarını yakından takip etmek, sektörün geleceğine dair bilgi edinmek ve potansiyel müşteriler ile bağlantılar kurmak için farklı fırsatlar yaratmaktadır. Bu fuarlara iş ve iş makineleri sektörü, tarım makineleri sektörü, kümes hayvancılığı sektörü, tarla bitkileri sektörü, sebze ve meyve sektörü, süt ve besi hayvancılığı sektörü ve su ürünleri yetiştiriciliği gibi sektörler katılım gösterebilir.
Tarım ve hayvancılık sektöründe bir girişimciyseniz, bu alanda yapılan fuarlara katılarak yeni iş ilişkileri yaratabilirsiniz. Gitmek istediğiniz sektör fuarlarının bütün sürecinde DixiFuar sizler için olabilecek en uygun planlamayı yapar. Girişimlerinizi ileri taşımak ve sektör içerisinde güncel kalabilmek bu fuarlarla çok daha kolay!