Yaş Sebze ve Meyve Fuarları

Bu kategoride fuar turu bulunamamıştır.
Güncel tur programları hakkında detaylı bilgi almak için 0216 504 16 80 telefon numarasından bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Yaş Sebze ve Meyve Sektörü

 

Yaş sebze ve meyve sektörü; meyve ve sebzelerin tarımsal faaliyetler ile yetiştirilmesi ve yetiştirilen bu ürünlerin bozulmadan önce ve bir işlem yapılmadan tüketicilere ya da işleme tesislerine ulaştırılması faaliyetlerini kapsamaktadır. Bu sektör, tarım sektörüne ait alt sektörlerden biridir. Yaş sebze ve meyve sektörü; yumru kökler ve ağaçta yetişen kabuklu yemişler hariç, tüm sebze ve meyveleri kapsamaktadır.

Yaş sebze ve meyve sektörü tüm ülkeleri doğrudan ilgilendiren bir sektördür. Aynı zamanda yaş sebze ve meyve sektörünün dünyadaki tarımsal katma değerin önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

 

Yaş Sebze ve Meyve Sektör Raporu

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2012 yılı verilerine göre, 1,1 milyar ton yaş sebze üretimi yapılmıştır. 162 milyon ton üretim ile domates, 2012 yılının en çok üretilen sebzesi olmuştur. 105 milyon karpuz, 83 milyon soğan ve 70 milyon ton lahana üretimi de domates üretiminin hemen ardından gelmektedir. 2012 yılı yaş meyve üretimi ise; 637 milyon tondur. Yaklaşık 102 milyon tonluk üretimle, 2012’de en çok muz üretilmiştir. Muzu sırayla 76,3 milyon tonla elma, 68.2 milyon tonla da portakal takip etmektedir. 2012’de en çok üretilmiş olan muzun ihracatı 8,7 milyar dolardır. Muzun yaş meyve ihracatındaki payı ise %14,3 olmuştur.

TÜİK verilerine göre, Türkiye 2014 yılında 45,4 milyon ton yaş sebze ve meyve üretimi yapmıştır. Bu üretimin 16,8 milyonu meyve, 28,5 milyonu ise sebzedir.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği verilerine göre, Türkiye’nin taze sebze ve meyve ihracatı ise 2014’de 2,3 milyar dolar olmuştur. En fazla ihraç edilen ürün; 430 milyon dolar ile domates olmuştur. Ardından 369 milyon dolar ile mandarin, 286 milyon dolar limon ve 203 milyon dolar üzüm gelmektedir.

2016 yılı verilerine göre; dünyada 65,2 milyon hektar alanda 865,8 milyon ton yaş meyve, 57 milyon hektar alanda ise 1 milyar ton yaş sebze üretilmiştir. Toplamda 122,2 milyon hektar alanda, 1,9 milyar ton yaş sebze ve meyve sektöründe üretim yapılmıştır.

2016 yılında Çin, 543,1 milyon ton üretim ile dünyada en fazla yaş sebze üreten ülke olmuştur. Çin’in dünya yaş sebze ve meyve üretiminden aldığı pay; %51’dir. Hindistan 119,9 milyon, ABD ise 33,1 milyon ve Türkiye 24,4 milyon ton ile Çin’in hemen ardından gelmektedir.

2016’da dünyada en çok yetiştirilen yaş meyve karpuzdur. FAO verilene göre yaklaşık 117 milyon ton karpuz üretimi yapılmıştır. 113,2 milyon muz, 89,3 milyon elma ve 77,4 milyon ton üzüm de sıralamayı devam ettirmektedir.

2021 yılı BM tarafından Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı ilan edilmiştir. Böylece 2021 yılı itibariyle yaş sebze ve meyve sektörü daha çok ilgi görmeye başlamıştır. 2021’de Çin 554 milyon sebze üretimiyle dünyada ilk sırada yer alırken, Hindistan 127 milyon ile ikinci ve ABD 30.8 milyon tonla üçüncü sırada yer almıştır. Meyve üretiminde ise ilk sırayı Çin ve Hindistan birlikte paylaşmıştır. Çin 262 milyon, Hindistan ise 92 milyon ton üretim yapmıştır.  

 

Yaş Sebze ve Meyve Sektörü Fuarları Nelerdir?

Fruit Logistica Fuarı: Fruit Logistica, Uluslararası Sebze ve Meyve Fuarı’dır. Dünyanın önde gelen meyve ve sebze fuarlarından biri olan bu ticari etkinlik, Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlenmektedir. Sektörde öncü ve popüler olan bir fuardır. Öncü firmalar ve yeni girişimciler, her yıl düzenlenen bu fuar sayesinde bir araya gelmektedir.

Anuga Cologne Fuarı: Anuga Cologne, Uluslararası Gıda Fuarı’dır. Almanya Köln’de, iki yılda bir yapılmaktadır. Gıdaya dair birçok ürünün sergilendiği bir etkinliktir. Gıda sektöründe olan ya da bu sektör ile bağlantılı olan firmalar, dünyanın en önemli ve büyük olan gıda fuarına katılım sağlamaktadır.

Gulfood Dubai Fuarı: Uluslararası Gıda Fuarı olan Gulfood Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde düzenlenmektedir. Kurulduğun günden beri her yıl düzenlenen bu gıda fuarı, sektördeki firmalara ilham veren ticari bir etkinliktir.

World Food Moscow Fuarı: Her yıl düzenlenen World Food Moscow, Uluslararası Yiyecek ve İçecek Fuarı’dır. Rusya Moskova’da yapılacak olan etkinlik, uluslararası pazarı canlandıran sektörler arasında gösterilmektedir. Firmalar, uluslararası pazarda yer edinebilmek için bu fuarı tercih etmektedir.

IFE London Fuarı: IFE London, uluslararası pazarda önem gören Uluslararası Yiyecek ve İçecek Fuarı’dır. İngiltere’nin başkenti Londra’da olan bu ticari fuar, iki yılda bir düzenli olarak yapılmaktadır. Sektörün en fazla ilgi duyduğu ticari etkinliklerden biridir.

Alimentaria Barcelona Fuarı: Uluslararası Gıda Fuarı olan Alimentaria, İspanya’nın Barcelona şehrindedir. İki yılda bir yapılır. Fuar her yapıldığında, sektörden yoğun bir ilgi görmektedir. Firmalar, uluslararası pazarda yaşanan değişimler için bu ticari etkinliğe katılım göstermektedir.

ISM Cologne Fuarı: ISM Cologne, her yıl Almanya Köln’de düzenlenen bir fuardır. Uluslararası Şekerleme ve Atıştırmalık Fuarı olan ISM Cologne, Avrupa’nın en önemli şekerleme fuarlarından biridir. Sektöre yön veren firmalar, bu fuar etkinliğinde bir araya gelmektedir. Yaş sebze ve meyve sektörü ISM Fuarı’na katılan ilgili firmalara direkt olarak ürün tedariği sağlamaktadır. Şekerleme ve atıştırmalık kategorisine giren birçok gıda ürününün içeriğinde yaş meyve bulunmaktadır.

Sial Paris Fuarı: Sial Paris, Uluslararası Gıda Fuarı’dır. İki yılda bir Fransa’nın Paris şehrinde düzenlenmektedir. Dünya firmalarının bir araya geldiği bu ticari etkinlikte, sektörde yaşanan değişim ve gelişmeleri yakından takip edebilirsiniz.

 

Yaş Sebze ve Meyve Sektörü Fuarına Hangi Sektör Firmaları Katılabilir?

Yaş sebze ve meyve sektörü her ülke için önem arz eden bir sektördür. Ülke ekonomilerinde sahip olduğu payı fazla olan bu sektör, başka sektörler ile de etkileşim içerisindedir. Yaş sebze ve meyve sektörünün sahip olduğu etkileşim, bu sektör alanında yapılan fuarlara birçok farklı sektörün de katılmasını sağlamaktadır. Gıda işleme ve paketleme, gıda ve tarım, gıda ve içecek sektörü, tarım, gıda hammaddeleri ve organik gıda gibi sektörler bu fuarlara katılım gösterebilir.

Yaş sebze ve meyve sektöründeyseniz ya da bu sektöre ilişkili girişimleriniz var ise; bu fuarlara katılım sağlayarak gelişmeleri yakından takip edebilir, uluslararası pazarda yer edinebilir ve pazarlama gibi fırsatlar yakalayabilirsiniz. DixiFuar gitmek istediğiniz fuarların tüm planlamalarını sizler için en uygun şekilde planlar. Yaş sebze ve meyve sektöründe güncel kalmak ve bu alandaki girişimlerinizi ileri taşımak, bu fuarlarla çok daha mümkün!

Whatsapp İletişim
Uzman Temsilcilerimiz
Sorularınızı Bekliyor