Medikal ve Sağlık Sektörü

 

Medikal ve sağlık sektörü, insan sağlığına yönelik ürün ve hizmetlerin üretildiği, geliştirildiği ve sunulduğu sektördür. İnsanların hastalıklardan korunması, tedavisi, teşhisi, bakımı ve rehabilitasyonu için gerekli olan tıbbi cihazlar, ilaçlar, ekipmanlar, laboratuvar araç gereçleri, sağlık hizmetleri, hastaneler, klinikler, sağlık sigortaları, sağlık turizmi gibi çeşitli alanları içerir.

Son yıllarda medikal ve sağlık sektöründe dijitalleşme ve teknolojik gelişmeler de büyük bir hızla ilerlemektedir. Bu gelişmeler, sağlık hizmetlerinin daha erişilebilir ve daha verimli hale gelmesine, hastalıkların daha hızlı teşhis edilmesine ve tedavi edilmesine, tıbbi cihazların daha gelişmiş ve akıllı hale gelmesine olanak sağlamaktadır. 

Uluslararası fuarlar, sektörde söz sahibi profesyonelleri bir merkeze toplayarak önemli iş bağlantılarının kurulmasına, sektörde bilinirliği artırmaya ve teknolojik gelişmelerden daha hızlı haberdar olmaya yarar. İş ortaklığı arayışında olan medikal firmaları güvenli iş ortaklıklarına medikal ve sağlık fuarları sayesinde ulaşır. Fuar organizasyonlarında işletmelerin yeni müşterilerle doğrudan iletişim halinde olması hem para hem zaman hem de itibar kazandırır.

 

Bilinirlik İçin Medikal ve Sağlık Fuarlarına Katılım Şart

Üretici firmaların yurt dışı fuarlara katılım oranları arttıkça tanınmaları ve uluslararası iş bağlantıları da artıyor. Medikal ve sağlık sektöründeki durum da bunu doğruluyor. Her yıl ülkemizden yurt dışı medikal ve sağlık fuarlarına artan oranlarla katılım gözleniyor.

Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerin sağlık alanına olumlu yansıması sayesinde sağlık yazılımları, tıbbi sarf malzeme üretimleri ve biyoteknolojik çalışmalar artıyor. Medikal cihaz ve aletlerin üretimi ve ihracatı, 2023 ekonomik hedefleri doğrultusunda ihracatı öncelikli olarak desteklenen ürünler kapsamında kabul ediliyor.

Sağlık endüstri bileşenleri; sağlık hizmetleri (hastane, poliklinik ve laboratuvar), ilaç ve tıbbi cihaz gruplarından oluşan bir bütündür. Medikal ve sağlık fuarları bu bütünün tüm elamanlarını bir araya toplar ve dünyaya pazarlar. O güne kadar adı duyulmayan teknolojik cihazlar ya da medikal hayatı kolaylaştıran ekipmanlar ilk orada sergilenir. Marka yaratmak için de ideal ortamlardır.

 

Medikal ve Sağlık Sektör Raporu

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre,

  • 2018 yılı toplam sağlık giderleri 165.234 milyon liradır.
  • 2020 yılında ise toplam sağlık harcaması 353 milyar 941 milyon TL olarak gerçekleşti.
  • 2025 yılına dek toplam sağlık harcamasının 490 milyar liraya ulaşması tahmin ediliyor.

Türkiye’nin özellikle kardiyoloji ve girişimsel radyoloji alanında tıbbi cihaz ihraç ettiği en az 57 ülke var.

 

Araştırma Kurumu Xsights’a göre,

  • Türkiye’de yaklaşık 2,0 milyar dolarlık tıbbi cihaz pazarı vardır. Bu, dünyadaki oranın binde 5’ine karşılık gelir. Bu oranın %85’i ithalat %15’i ise yerli üretimdir. Türkiye, medikal pazarda henüz yolun başındadır denebilir.
  • Türkiye’nin en çok ithalatı sırasıyla ABD (%26), Avrupa (%39,9) ve Asya (%34)’dan yapmaktadır.
  • Türkiye’nin 2004-2019 yılları arasında gerçekleştirdiği tıbbi cihaz ihracatı %13 yıllık bileşik büyüme oranıyla artarak 103 milyon dolardan 502 milyon dolara yükseldi. Bu ihracatta en büyük payı alan ülkeler arasında Çin, Almanya ve Irak yer aldı.

 

TÜMDEF, SEİS ve Deloitte iş birliğinde hazırlanan Tıbbi Cihaz Sektör Raporu’na göre,

  • Son beş yılda Türkiye’nin tıbbi cihaz pazarı yaklaşık üç kat büyüyerek 2020 yılında 2,4 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı.
  • Özellikle tıbbi eldivenler, mekanoterapi cihazları ve elektronik teşhis aygıtlarına olan talepte büyük bir artış yaşandı.
  • Türkiye tıbbi cihaz pazarının 2020-2026 yılları arasında %6,7 CAGR ile büyüyerek TL fiyatlarıyla değerlendirildiğinde daha da büyümesi bekleniyor.
  • 2020 yılında Türkiye tıbbi cihaz sektörü, 933 milyon dolar ihracat ve 2,1 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi ve 1,1 milyar dolar cari açık vermiştir.

 

2020- 2021 yıllarında medikal ve sağlık sektörü ihracatı için ilave destek sağlanacak ülkeler listesi;

  • ABD
  • Brezilya
  • Çin

 

Medikal ve Sağlık Fuarları Nelerdir?

Medica Dusseldorf Fuarı: Uluslararası Medikal ve Sağlık Fuarları arasında türünün en büyüğü kabul edilen, medikal alanda teknolojik gelişmelere ve iş anlaşmalarına sahne olan önemli bir fuardır. 40 yıllık geçmişe sahip fuar her yıl medikal sektörde söz sahibi güçleri bir araya toplar. Pek çok kongre, tanıtım ve sunuma ev sahipliği yapan fuar, Türkiye’den bireysel katılımı devlet tarafından desteklenen sektörel fuarlar listesinde yer alır.

Medica Dusseldorf Fuarında 2019 yılında 5.598 firma stant açtı. Medikal ürünler, sarf malzemeleri, cerrahi ekipmanlar ve yazılımların sergilendiği fuara Türkiye’den milli organizasyon ile 42, bireysel organizasyon ile 119 firma katıldı.

Arab Health Dubai Fuarı: Medikal, sağlık ve ilaç alanında tüm ürün gruplarını, üretici, distribütör, kullanıcı ve doktorlarla bir araya getiren organizasyon, medikal ve sağlık fuarları içinde büyük öneme sahiptir. Arab Health, kongre ve tanıttığı teknolojik gelişmeleriyle sektörel geleceğe yön veren önemli bir platformdur. Bu yıl Şubat ayında 2022 yılında düzenlenen fuarda; 66 ülkeden, 4.142 şirket ve 51.670 katılımcı bir araya geldi. Toplamda 149 Türk firması ürünlerini tanıtma ve yeni iş bağlantıları kurma fırsatı yakaladı.

Medlab Dubai Fuarı: Orta Doğu, Asya ve Afrika bölgelerindeki medikal laboratuvar ve in vitro teşhis ekipmanları alanındaki en büyük fuarlardan biridir. 600’den fazla katılımcıya ve binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan fuar; medikal ve sağlık sektörü profesyonelleri için ileri teknolojilerin, ürünlerin ve hizmetlerin sergilendiği bir platformdur. Medlab Dubai, klinik laboratuvarlar, patoloji laboratuvarları, araştırma merkezleri, üniversiteler ve hastaneler gibi sağlık sektöründeki birçok kuruluş için bir iş birliği ve network imkânı sunmaktadır.

Duphat Dubai Fuarı: Orta Doğu ve uluslararası ilaç sektöründe önde gelen bir etkinliktir. Hem yerel hem de uluslararası sektör profesyonelleri arasında çok popüler olan fuar, ilaç sanayindeki son gelişmeleri ve yenilikleri sergilemektedir. Fuarda ilaç teknolojilerinin yanında sağlık ve medikal ekipmanları, ilaç hammaddeleri, analitik cihazlar, laboratuvar malzemeleri de sergilenmektedir.

Medic East Africa Fuarı: Sağlık sektörüne yönelik olarak Doğu Afrika’nın önde gelen fuarlarından biridir. Bu fuar sağlık teknolojisi, tıbbi cihazlar, ilaçlar, hastane ekipmanları, laboratuvar ürünleri ve sağlık sektörü hizmetleri gibi çeşitli konuları kapsar. Yılda bir kez Kenya’nın Nairobi şehrinde düzenlenen Medic East Africa, Afrika kıtasındaki sağlık profesyonelleri, tedarikçiler ve sağlık sektörü liderleri için bir buluşma noktasıdır.

FIME Miami Fuarı: Florida International Medical Expo, Amerika kıtasının en büyük tıbbi cihaz ve sağlık teknolojileri fuarıdır. Yılda bir kez düzenlenen fuar, sağlık profesyonelleri, tıbbi cihaz ve ekipman üreticileri, sağlık hizmeti sağlayıcıları, medikal ve sağlık sektörü ile ilgili diğer şirketleri bir araya getirir. FIME, her yıl Miami, Florida’da düzenlenir ve dünya genelinden binlerce ziyaretçiyi ağırlar

 

Medikal ve Sağlık Fuarlarına Hangi Sektör Firmaları Katılabilir?

Medikal ve sağlık sektörü, insan sağlığı ile ilgili her türlü ürün ve hizmeti kapsar. Bu sektörde yer alan firmalar, tıbbi cihazlar, ilaç, hastane ekipmanları, tıbbi laboratuvar malzemeleri, rehabilitasyon ekipmanları, diş hekimliği ekipmanları, sağlık hizmetleri gibi alanlarda faaliyet gösterirler.

Medikal ve sağlık fuarları, bu sektörde faaliyet gösteren firmalar için önemli bir fırsattır. Bu fuarlara üreticiler, distribütörler, ithalatçılar, ihracatçılar, laboratuvar teknolojileri firmaları, bilgi ve iletişim teknolojileri firmaları, sanayi ve endüstri şirketleri, sağlık sektörüne hizmet veren lojistik, danışmanlık ve sigorta şirketleri katılabilir.

 

Medikal ve Sağlık Fuarlarında Seyahatinizi Şansa Bırakmayın 

Ülkemizin tıbbi cihaz üretiminde dış ticarete daha fazla açılması, kalite ve yetkinliğini sürekli artırmasından geçiyor. Teknolojik gelişmelerin takibi ve yeni pazarlara ulaşmanın yolu olan medikal ve sağlık fuarlarına katılmak bu açıdan çok önemlidir. Fuar planlamaları son ana bırakılmadan vaktinde yapılırsa olumsuz hiçbir sürprizle karşılaşılmadan dünya ülkeleriyle buluşma sağlanabilir. Dixifuar.com turizm alanında kazandığı deneyimlerini kapsamlı fuar seyahatlerinde müşterileriyle paylaşırken zamanlamaya ve geri bildirime çok önem veriyor. İyi hazırlanılmış fuar turları hakkında bilgi almak, size özel fuar tur paketlerinden haberdar olmak ve sektörel fuarlarda yerinizi ayırtmak istiyorsanız dixifuar.com sizin için yeterli.

Whatsapp İletişim
Uzman Temsilcilerimiz
Sorularınızı Bekliyor