Gıda ve İçecek Fuarları

Gıda ve İçecek Sektörü

 

Her sektörde olduğu gibi gıda ve içecek sektöründe de uluslararası fuarlar; firmaların markalarını tanıtabilecekleri, rekabet edip sektörün neresinde olduklarını görebilecekleri değerli alanlardır. Gıda ve içecek fuarları küçük metrekarelerde prototipler oluşturarak büyük resmi göstermeyi başaran, mevcut pazarı korurken yeni pazarlar ve hedef kitleler yaratmaya imkan veren etkili faaliyetlerdir.

Uluslararası fuarlar sayesinde küçük, orta, büyük ölçekli işletmeler birbirlerinden haberdar olur, ürün ve hizmetlerini doğrudan tanıtarak satışını yapabilirler. Fuarlara katılım sağlayan tedarikçi ya da ziyaretçi işletmeler rakibini tanıma ve analiz yapma şansını yakalar. Katılım amacı belirlenmiş ve iyi organize edilmiş bir fuar, kurumsal itibar kazandırır. Hızla gelişen ve çeşitlenen gıda ve içecek sektöründe yeniliklerin takibi kolay değildir. Gıda ve içecek fuarları bu noktada da müşteri ağını genişleterek global gelişmelerden doğrudan haberdar olmayı sağlar. Bu sayede tedarikçi ya da ziyaretçi konumda katılım sağlayan işletme inovatif gelişmeleri yakından takip imkanı bulur. Üstelik ekonomik, teknolojik ve sosyal alanda yenilikçi işletmeler, ürünlerinin tanıtımında, pazarlamasında ve fiyat belirlemede öncü konumuna geçer.

 

Gıda ve İçecek Fuarları Sektöre Boyut Atlatır

Gıda ve içecek endüstrisi, Türkiye ekonomisinde üretim, istihdam ve ihracat alanında katkı sağlayan en büyük sektörlerden biridir. Her endüstri alanında olduğu gibi bu alanda da rekabetçi yaklaşımın önemi büyüktür. Bunu sağlamanın koşulları arasında sürdürülebilirliğe yatırım yapmak, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip etmek, beslenme ve sağlık alanlarında geniş parametrelerle çalışmak, olası sorunları izleyip değerlendirmek, uluslararası fuar ve organizasyonlarda yer almak sayılabilir. Yurt içi ve yurt dışında yapılan gıda ve içecek fuarları, çok taraflı ticaret bağlantılarının sağlanmasında ve sürdürülmesinde, ekonomik olduğu kadar sosyal ve kültürel bir öneme sahiptir.

250 ayrı ABD şirketinde yapılmış anket sonucu, CEO’ların % 91’ine göre: İnternet, fuarların yerini alamaz, der.

 

Gıda ve İçecek Sektörü Raporu

Türkiye, gıda ve içecek alanında kendi ihtiyaçlarını büyük oranda karşılamasının yanında ihracat aracılığıyla ürettiklerini dış piyasada pazarlayan bir ülkedir. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) 2020 Dış Ticaret verilerine göre Türkiye’nin gıda ve içecek sektörüne ait ihracat ve ithalat alanında ilk beş sıralaması aşağıdaki gibidir.

2020 Ülke Bazında İhracat Sıralaması;

  • Irak
  • Almanya
  • Rusya Federasyonu
  • Amerika Birleşik Devletleri (ABD)
  • İtalya

 

2020 Ürün Bazında İhracat Sıralaması;

  • Sert kabuklu meyveler sektörü
  • Şeker ve şekerli mamuller sektörü
  • Yaş meyve sektörü
  • Bitkisel yağ sektörü
  • Kuru meyve ve sebze sektörü

 

2020 Ülke Bazında İthalat Sıralaması;

  • Rusya Federasyonu
  • Brezilya
  • Ukrayna
  • ABD
  • Malezya

 

2020 Ürün Bazında İthalat Sıralaması;

  • Hayvan yemi sektörü
  • Bitkisel yağ sektörü
  • Un sektörü
  • Kakao ve çikolata sektörü
  • Sert kabuklu meyveler sektörü

 

Dünyada Gıda ve İçecek Sektöründe Türkiye ne kadar tanınıyor? Türk gıda sektörünün dünyadaki yeri ve önemi;

  • Dünya fındığının %75’i Türkiye’den karşılanıyor.
  • Şekerli mamuller sektöründe Türkiye Gıda Sanayi, dünyada önemli alt sektörlerden biridir.
  • Dubai’de Türk Malı düşünüldüğünde akla ilk gelen sektör, gıdadır.
  • Organik tarım için Türkiye, dünyada tanınan bir ülkedir. Çünkü biyolojik çeşitliliği yüksek, toprak verimliliği uygun ve su kaynakları yeterlidir.

 

Görünür Olmanın Yolu Uluslararası Gıda ve İçeçek Fuarlarından Geçiyor

Günümüz dünyasında uluslararası pazara açılmak için en etkili yöntemlerin başında fuar organizasyonları gelir. Bu aşamada bazı sorulara cevap aramak yerinde olur.

İşletmeniz rekabete açık mı?

Yerli yabancı çok sayıda firmanın aynı çatı altında bulunduğu gıda ve içecek fuarları rekabet ortamı yaratır.

Firmanız mevcut müşterisini koruyarak yeni pazarlara açılmaya hazır mı?

Var olan müşteriler için ilişkileri sıkı tutma, fuara davet ve organizasyonlar sayesinde iletişimi bir üst seviyeye taşıma fırsatı sunan fuarlar, yeni müşteri ağı ve yeni iş olanakları yaratılabilecek harika etkinliklerdir.

İşletmeniz marka bilinirliği ve pazarlama faaliyetlerine hazır mı?

Uluslararası fuarlar her sektörde olduğu gibi Türkiye için özellikle gıda ve içecek fuarları alanında marka itibarını artırır, bilinirliğini destekler. Sanal dünyadan reel dünyaya sektördeki büyük isimlerle aynı ortamı paylaşmanın prestiji oldukça fazladır.

 

Gıda ve İçecek Sektörü Fuarları

Gıda ve içecek fuarları aynı sektörde olsa da tanınırlığı, organizasyon kalitesi, katılım oranları açısından farklılık gösterir. Bilinen birkaç gıda fuarı ve ayırıcı özelliklerini bilmekte yarar vardır.

Sial Paris Fuarı: 50 yılı aşkın süredir her yıl Uluslararası Gıda Haftası’nda kurulan ve sektörde işlerini büyütmek isteyenlerden en son gıda trendlerini yakalamak isteyenlere kadar pek çok ülkeden katılımcıyı misafir eden büyük bir organizasyondur. Sial Fuar, sadece Paris’te değil Brezilya, Çin ve Kanada gibi farklı ülkelerde de yapılıyor.

Gulfood Fuarı: Gulfood Dubai Fuarı, dünya çapında gıda ve içecek üreticileri, tedarikçileri ve alıcıları arasında ticaret yapmak ve sektördeki son yenilikleri keşfetmek için önemli bir platform sağlamaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde yapılmakta ve çok sayıda ülkeden katılımcıları misafir etmektedir.

Prosweets Fuarı: Almanya’nın Köln kentinde kurulan ve uluslararası şekerleme fuarı olarak tanınan büyük bir organizasyondur. Şekerleme, tatlı ve aperatif ürünleri olduğu gibi üretim ve paketleme alanındaki sektör temsilcilerini de buluşturan bir fuardır.

World Food Moscow: Her yıl Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen fuar, dünya genelindeki birçok ülkeden gıda ve içecek firmalarını bir araya getirmektedir. Fuar kapsamında şekerleme ve hamur işleri, dondurulmuş ve konserve hazır yiyecekler, taze ve kurutulmuş meyveler, yağlar, soslar, deniz ürünleri, et ürünleri, çay, kahve gibi ürünler bulunur. Ayrıca ambalaj, lojistik ve çeşitli yemek pişirme teknolojileri de tanıtılmaktadır.

Anuga Cologne Fuarı: Dünyanın en büyük gıda ve içecek fuarlarından olan Anuga, Almanya’nın Köln şehrinde iki yılda bir düzenlenir ve her seferinde 170’ten fazla ülkeden 7.500’den fazla katılımcıya ev sahipliği yapar. Anuga, gıda sektöründe faaliyet gösteren küçük ve büyük ölçekli işletmeler için ürünlerini sergileyebilecekleri bir platform sağlar.

ISM Cologne Fuarı: ISM Cologne, dünyanın en büyük tatlı ve atıştırmalık fuarı olarak bilinir. Her yıl Almanya’nın Köln şehrinde düzenlenir ve uluslararası çikolata, şekerleme ve atıştırmalık ürünleri sektörlerinden birçok katılımcıyı ağırlar.

Alimentaria Barcelona Fuarı: Her iki yılda bir düzenlenen, dünyanın önde gelen gıda ve içecek fuarlarından biridir. İspanya’nın Barselona şehrinde gerçekleştirilen fuar, geniş bir uluslararası katılımcı ve ziyaretçi ağına sahiptir. Gıda ve içecek sektörünün tüm alanlarına hitap eden fuar, gastronomi dünyasının önde gelen şefleri ve uzmanları tarafından sunulan bir dizi etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır.

IFE London Fuarı: İngiltere'nin başkenti Londra’da, iki yılda bir gerçekleştirilmektedir. Fuar; restoranlar, oteller, süpermarketler, toptancılar ve ithalatçılar gibi sektördeki çeşitli işletmelerden katılımcılar ve ziyaretçiler çeker. Aynı zamanda, fuarda eğitimli şeflerin yer aldığı atölye çalışmaları, seminerler ve konferanslar da düzenlenir. IFE London, gıda ve içecek sektöründe iş yapmak isteyenler için de önemli bir platformdur.

Prodexpo Moskova Fuarı: Her yıl Moskova’da düzenlenen bir gıda ve içecek fuarıdır. Rusya ve diğer ülkelerden katılımcılarla birlikte, dünyanın dört bir yanından gelen 60'tan fazla ülkeden 2.500’den fazla şirketin katıldığı bir etkinliktir. Taze gıdalar, et ve et ürünleri, süt ürünleri, donmuş gıdalar, unlu mamuller, şekerleme, içecekler, çay, kahve, deniz ürünleri, baharatlar, soslar, organik ve sağlıklı gıdalar, gıda işleme teknolojisi ve ekipmanları gibi birçok alanda ürünler sergilenmektedir.

 

Gıda ve İçecek Fuarına Hangi Sektör Firmaları Katılabilir?

Gıda ve içecek fuarlarına birçok sektör çalışanı katılabilmektedir. Bunlar arasında gıda üreticileri, gıda işleme makineleri ve ekipmanları üreticileri, ambalaj üreticileri, et ve süt ürünleri işleme ekipmanları üreticileri, şarap ve içki üreticileri, gıda katkı maddesi üreticileri, restoran ve otel ekipmanları üreticileri, gıda tedarikçileri, gıda hammadde sektörü firmaları, distribütörler ve satıcılar gibi birçok katılımcı bulunmaktadır. Ayrıca, gıda perakendecileri, süpermarketler, toptancılar, ithalat ve ihracat firmaları, horeca sektörü ve yemek servisleri gibi işletmeler de bu fuarlarda yer alabilirler.

Uluslararası fuarlara katılımcı veya misafir olmayı düşünen tüm firmalar fuarlara özenle hazırlanırken öncelikli olarak kendi sektörüne odaklanır. Fuar turizmi her zaman ikinci planda kalır. Gidilecek ülkeye ulaşımın kusursuz sağlanması, konaklama ihtiyacının doğru ve güvenilir şekilde giderilmesi, fuar merkezine transfer ihtiyacının karşılanması noktasında, gerçek işi turizm olan güvenilir bir çözüm ortağı aranır. Dixifuar.com tam bu aşamada yardımınıza hazırdır. 2017 yılında 20 yılı aşkın turizm deneyimini dijital hayata geçiren Dixifuar.com yurtdışında gerçekleşen fuarlar için ihtiyaçları çok iyi analiz ederek tur paketleri hazırlar ve firmalara farklı alternatifler ışığında sunar. Dixifuar.com ayrıcalığını yaşamak için dixifuar.com sitesini ziyaret etmeniz ve firmanızın yolunu açacak uluslararası fuar fırsatlarından geç kalmadan yararlanmanız yeterli. Dixifuar.com bir TÜRSAB üyesidir.

 

Whatsapp İletişim
Uzman Temsilcilerimiz
Sorularınızı Bekliyor