İlaç ve Laboratuvar Teknolojileri Fuarları

Bu kategoride fuar turu bulunamamıştır.
Güncel tur programları hakkında detaylı bilgi almak için 0216 504 16 80 telefon numarasından bizimle irtibata geçebilirsiniz.

İlaç ve Laboratuvar Teknolojileri Sektörü

 

İlaç ve Laboratuvar Teknolojileri sektörü, kamu sağlığını korumak ve dünyanın dört bir yanındaki insanların yaşam kalitesini artırmak amacıyla temel ilaç ve tedavileri sağlayan bir sektördür. Ülkeler için hem stratejik hem de ekonomik açıdan farklar yaratan ve kendilerini ileriye taşımalarında kritik bir rol oynayan ilaç sektörünün, Türkiye’de de önemli bir konumu vardır. Araştırmacılar, bilim insanları, eczacılar, satış temsilcileri ve idari personel gibi farklı alanlarda binlerce kişiye iş imkânı sağlayan sektör, Türkiye’de ve dünyada en önemli işverenlerden birisidir.

İnsan sağlığına sunduğu çözümler, yüksek eğitim seviyesine sahip kişilerden oluşan personel sayısı, ekonomik açıdan ülkeye katma değer katacak ürünler üretmesi, araştırma geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarıyla tıp ve eczacılık bilimine yaptığı katkıları sayesinde ilaç sektörü, dünyanın önde gelen sektörler arasındadır. Hem ekonomiye hem de sağlık alanına yaptığı tartışılmaz katkılar nedeniyle ilaç sektörü, ilerleyen dönemlerde de daima gündemde olacak ve sahip olduğu etkin rolü oynamaya devam edecektir.

 

İlaç ve Laboratuvar Teknolojileri Sektör Raporu

2019 yılında dünyadaki toplam araştırma geliştirme (Ar-Ge) harcamalarının %15’i ilaç sektörü tarafından yapılmış ve 2019 yılı sonunda küresel Ar-Ge harcamaları, yaklaşık 186 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu oranın 2024 yılında 204 milyar dolar seviyesine ulaşması beklenmektedir.

Özellikle pandemi dönemiyle önemi anlaşılan sağlık ve sağlık teknolojileri, ülkemizin gündeminde de büyük bir yer tutmuştur. Türkiye’nin ilaç sektörü için Ar-Ge faaliyetlerine ayırdığı yatırım payının milli gelire oranı çok yüksektir. Bu da dünya genelinde bir gelişmişlik göstergesi olarak kabul edilmektedir. 2020 yılında yaklaşık 450 milyon dolar olarak gerçekleşen harcama, sektörün büyümesini ilerletmek için önemli bir kararlılığa işaret etmektedir. Ülkemizdeki güçlü altyapı, yüksek üretim kapasitesi ve nitelikli iş gücü sayesinde ilaç sektörümüz, dünya sıralamasında 16. sırada yer almaktadır.

Ülkemizde ilaç ve laboratuvar sektörünün gelişmekte olması ve yatırımların ilerleyen süreçte sonuç verecek olması nedenleriyle henüz beklenen atılımlar yaşanmamıştır. Bundan dolayı ülkemizin bu alandaki durumu ithalata yönelik olmaya devam etmektedir. ITC Trade Map’in 2020 yılındaki raporuna göre Türkiye, dünya ilaç ithalatçısı ülkeler sıralamasında, %0,7 oranındaki payı ile 26. sırada gelmektedir. Buna karşılık TÜİK verilerinde ise 2022 yılının Ocak-Eylül ayı döneminde ilaç ithalatı, bir önceki yılın Ocak-Eylül ayı dönem rakamı ile karşılaştırıldığında %-39,51 oranında azalma yaşamıştır. Bu da sektörde ithalat harcamalarımızın yavaş da olsa iyileştiğini göstermektedir.

TÜİK’e göre Ocak-Eylül ayı dönemi Türkiye ilaç ihracatı bir önceki yılın Ocak-Eylül ayı dönemi rakamı ile karşılaştırıldığında %0,41 oranında artmıştır. 2022 yılı Eylül ayı ihracat rakamı 187 milyon dolara ulaşmıştır. 1 Yıllık dönem rakamları karşılaştırıldığında ise ihracatta %2,99 artış gözlemlenmektedir.

 

İlaç ve Laboratuvar Teknolojileri Sektörü Fuarları Nelerdir?

Türkiye, belirlemiş olduğu Vizyon 2023 hedefleri doğrultusunda, 2023 yılında küresel ilk 10 ekonomi arasına girmesini, 500 milyar dolar ihracat hacmine ulaşmasını, GSYİH içinde Ar-Ge payının %3’e çıkmasını hedeflemektedir. Bu vizyon doğrultusunda ilaç sektörü ülkemizdeki büyüme yörüngesini sürdürmek ve dünyaya açılmak için büyük bir potansiyele sahiptir.

DUPHAT: Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde, ilaç sektörüne yönelik en büyük fuarlardan biridir. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde her yıl düzenlenen bu fuar, ilaç sektörünün önde gelen şirketlerinin yanı sıra tıp uzmanlarını, araştırmacıları ve bilim insanlarını bir araya getiriyor.

CPHI ve P-MEC Fuarı: Dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenmekte olan bir ilaç sektörü fuarıdır. Her yıl düzenlenen fuarın Çin-Şanghay ayağı Asya’nın bu alanda öne çıkan fuarları arasındadır. Aynı tarihte ve yerde gerçekleşen fuarlar ile Çin’in ilaç sektörünün tüm bileşenleri ve değer zincirini bir araya getirmektedir. 

CPHI ve P-MEC fuarlarının bir ayağı da Hindistan’ın Greater Noida kentinde düzenlenmektedir. Güneydoğu Asya pazarının ilaç sektöründeki paydaşlarını bir araya getiren fuar; son teknoloji ilaç ekipmanları, inovatif projeleri ve birçok ürünü bünyesinde sergilemektedir.

Expopharm: 1949 yılında ilaç fuarı olarak kurulan ve o zamandan bu zamana Düsseldorf ve Münih kentlerinde değişimli olarak düzenlenen bir fuardır. İlaç, tuvalet malzemeleri, doğal ilaçlar ve gıda takviyeleri gibi ürün gruplarına sahip olan fuar; her yıl düzenlenmekte ve uluslararası düzeyde önemli bir ilaç sektörü fuarı olma özelliği taşımaktadır.

PHARMCHINA: Her yıl Mayıs ayında Çin-Şanghay’da düzenlenen ve ilaç sektörünün son gelişmelerini, alandaki teknolojileri paylaşan bir fuardır.

 

İlaç Sektörü Fuarına Hangi Sektör Firmaları Katılabilir?

İlaç sektörü, içerdiği zorluk ve karmaşıklığa rağmen küresel ekonominin hayatî ve büyüyen bir sektörü olmaya devam etmektedir. Karşılaştığı zorluklar için daima yenilenmek ve gelişmek zorundadır. Ekonomiye olan katkısı ve vergiler yoluyla ülkemiz için de gelir kaynağı yaratması, ilaç sektörünü değerli bir konuma taşımaktadır.

Bunun yanında küçük veya büyük birçok firma, ilaç sektörünü geliştirmektedir. Firmalar, bu geliştirmeleri uygularken birçok farklı sektörden de yardım alırlar. Laboratuvar teknolojileri, ilaç ve ilaç teknolojileri, sağlık teknolojileri, kimya ve biyoteknoloji, gıda ve tarım, tıbbi cihazlar ve ekipmanlarla ilgili teknolojilerden yararlanan ilaç sektörü geniş bir etkiye sahiptir. Bu da onu pek çok katılımcı için cazip kılar. Siz de ilaç fuarlarına katılabilir ve yeri hiçbir zaman sarsılmayacak kadar önemli olan bu sektörün yönlerini öğrenebilirsiniz.

Whatsapp İletişim
Uzman Temsilcilerimiz
Sorularınızı Bekliyor